ارزشیابی باید به گونه ای تغییر کند که بتواند به طور هم زمان به اهداف دانشی و مهارتی و نگرشی توجه کند.
بنابراین جهت طراحی سؤالات هماهنگ نظر عزیزان همکار را به موارد ذیل معطوف می داریم.
توصیه می گردد که سؤالات در برگیرنده ی موارد زیر باشد:
1. تفکر بهتر وعمیق تر از راه درک اطلاعات ساده و پیچیده و برقراری ارتباط بین این اطلاعات.
2. طبقه بندی مفاهیم آموخته شده تجزیه وتحلیل آموخته ها و کاربرد آن ها در حل مسایل واقعی.
3. توجه به مفاهیم اساسی چون: بهداشت وصرفه جویی حفظ محیط زیست و بررسی همه جانبه ی یک موضوع.
برای رسیدن به آن موارد رعایت نکات مطرح شده را ضروری می دانیم.
1. از پرسش های دانش محور و حافظه مدار فقط در حد مفاهیم اصلی کتاب و به طورمحدود استفاده شود درطراحی سؤالات بر مفاهیم بیش تر از تعریف ها تأکید شود.
2. از پرسش های مهارت محور مانند تفسیر جدول ، نمودار، درک مفهوم از یک متن داده شده ، مقایسه و نتیجه گیری و... در امتحان استفاده شود.
3. ازطرح سؤالات (ص – غ) ونیز پرسش های چند گزینه ای کم تر استفاده شود . در صورت طرح چنین سؤالاتی برای پاسخ ، از فراگیران دلیل خواسته شود.
4. تاحد ممکن سعی شود در بعضی از سؤالات، موضوع سؤال در قالب یک داستان یا توصیف یک موقعیت مطرح شود.
5. از آوردن سؤالاتی با عنوان آزمایش کنید، تحقیق کنید ، اطلاعات جمع آوری کنید ، مشاهده کنید ، اندازه بگیرید ، یک پله بالاتر و علوم و فناوری در سؤالات هماهنگ کتبی پرهیز شود . ارزشیابی از آن ها می تواند در قسمت ارزشیابی مستمر و یا آزمون های عملی صورت بگیرد.
6. طرح سؤال از شکل کتاب و یا زیر نویس آن ها ، هنگامی با ارزش است که مطالب ، شکل و زیرنویس آن ها با متن درس ارتباط مستقیم داشته باشد. از مفاهیم اصلی درس تلقی شود ، در چنین سؤالاتی هم چون ، نام گذاری و شناسایی شکل داده شده و مشخص کردن اجزای آن ونیز سؤالاتی که پاسخ گویی به آن ها مستلزم مقایسه دو تصویر یا تفسیر تصویر یا مفهوم سازی از یک شکل باشد،بسیار ارزشمند و مفید است.
ترسیم دوباره ی شکل های کتاب به عنوان پرسش امتحان هماهنگ پایانی توصیه نمی شود.
7. طرح سؤال از مفاهیم موجود در متن کتاب و نیز کادرهایی مانند: بحث کنید، فکر کنید، تفسیر کنید و محاسبه کنید در امتحانات داخلی و هماهنگ با رعایت ملاک های کیفی یک سؤال خوب، بسیار مناسب و ضروری است.
8. طرح سؤال از جدول ها ، آمار و ارقام ، تاریخ زندگی دانشمندان، علایم اختصاری و دیگر اطلاعات مشابه در صورتی توصیه می گردد که از این اطلاعات به عنوان پیش نیاز استفاده شود و فراگیران پس از بررسی و تفسیر این اطلاعات،به پرسش پاسخ دهند. از پرسش مستقیم حافظه مدار از این قسمت ها توصیه نمی شود.
9. در طراحی سؤالات سعی شود، از قالب های متنوع در طرح سؤال مانند: نقشه های مفهومی ، دادن یک متن و پرسیدن پرسش از این متن، که به یکی دو سؤال در متن جواب وجود داشته باشد و پاسخ سؤال دیگری مستقیماً در متن نباشد و از مفهوم کلی درک شود.
10. طرح مسایل مناسب که با اعداد و موقعیت های واقعی و تفسیر نتایج همراه باشند. از سؤالات تصویری نیز استفاده شود .
توجه شود که در طراحی سؤال وچینش آن ها در سال های متمادی بهتر است که طراحات سؤال از خود نوآوری داشته و از آوردن سؤالات کلیشه ای و تکراری جلوگیری شود.
11. توصیه می شود برای سؤالاتی که پاسخ گویی به آن ها نیاز به محاسبات ریاضی دارد در نوبت دوم و شهریور ماه در مجموع 5/1 نمره بیشتر نباشد.
12. در طراحی کلید تصحیح، امتحانات هماهنگ، باید دقت شود که در مورد سؤالات واگرا، امکان پاسخ های گوناگون وجود دارد بنابراین طراح باید کلید را طوری طراحی کند که قابلیت انعطاف داشته باشد. تا حق دانش آموزان ضایع نگردد.